Αμάντα Γεραρχάκη

«Αν οι εικόνες σου καταφέρουν να φτάσουν στα παιδιά, τότε συντελείται η μαγεία της αφήγησης, είναι αυτό που βλέπεις στα μάτια τους ενώ σε κοιτούν μα δεν βλέπουν εσένα, άλλα τον φανταστικό εκείνο κόσμο που εσύ ξετυλίγεις μπροστά τους.»




Η Αμάντα Γεραρχάκη ζεί στην Κρήτη. Από τότε που διαπίστωσε ότι όταν μοιράζεσαι μια ιστορία είναι σαν να απλώνεις ένα μαγικό χαλί κάτω από τα πόδια και εκεί όλα μπορούν να συμβούν, αποφάσισε να κάνει την αφήγηση κύρια απασχόληση της. Αφηγείται τα παραμύθια της σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, σχολεία, παιδικά εργαστήρια κ.α.
Άρχισε να ανακαλύπτει τα μυστικά της αφήγησης στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ταξιδεύει με τα φτερά της φαντασίας σε κόσμους μαγικούς παραμυθένιους.



Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά στην αφήγηση; Πως πήρατε την απόφασή να γίνετε αφηγήτρια;
Στην αφήγηση με έφερε ένα τραινάκι γεμάτο από λέξεις και εικόνες.
Μου άρεσε να ακούω παραμύθια, να ταξιδεύω σε τόπους ανύπαρκτους φανταστικούς, πέρα από τα όρια του χρόνου εκεί που τα αόρατα παίρνουν μορφή φτάνει μονάχα να ειπωθούν.
Αποφάσισα να γίνω αφηγήτρια όταν ανακάλυψα το πόσο μαγικό είναι να μοιράζεσαι μια ιστορία , αυτή τη μοναδική αίσθηση που δημιουργείται  ανάμεσα σε αυτόν που την λέει   και σε εκείνον που την ακούει .κάπως έτσι άρχισα να ψάχνω και να ανακαλύπτω τα μυστικά αυτού του ταξιδιού , με μεγαλύτερο απ όλα «Να αφηγείσαι  απ την καρδιά!»



Ζείτε μόνιμα στην Κρήτη και η κύρια δραστηριότητά σας είναι η αφήγηση πως ανταποκρίνεται το κοινό της Κρήτης στην αφήγηση;
Ζω στο Ρέθυμνο και ασχολούμαι κυρίως με παιδιά, που είναι απαιτητικό άλλα και το πιο ειλικρινές κοινό! Αν οι εικόνες σου καταφέρουν να φτάσουν στα παιδιά, τότε συντελείται η μαγεία της αφήγησης, είναι αυτό που βλέπεις στα μάτια τους ενώ σε κοιτούν μα δεν βλέπουν εσένα, άλλα τον φανταστικό εκείνο κόσμο που εσύ ξετυλίγεις μπροστά τους.
Οπότε θα πω, πως το κοινό της Κρήτης είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της Αθήνας αλλά αν του προσφέρεις ιστορίες δεν θα τις αρνηθεί ποτέ.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας αφηγητής που ζεί και δραστηριοποιείται στην περιφέρεια;
Δεν θα το ονόμαζα ακριβώς πρόβλημα αλλά περισσότερο πρόκληση, ο κόσμος χρειάζεται κάποιο είδος «εκπαίδευσης»  σχετικά με το τι είναι αφήγηση.
Οι περισσότεροι νομίζουν πως θα διαβάσουμε κάποιο παραμύθι, ενώ  αυτό που συμβαίνει είναι να «απελευθερόνουμε» το παραμύθι απ το βιβλίο και με το λόγο να μετατρέπουμε τις λέξεις σε εικόνες.
Εικόνες που θα μας ταξιδέψουν σε μέρη μαγικά με μόνο όχημα την φαντασία!

Ποια συμβουλή έχετε για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τα βήματα του αφηγητή;
Θα τους πω... «Αμπρα Καταμπρα» που σημαίνει: με τον λόγο δημιουργώ
Δημιουργήστε λοιπόν! με την φωνή και την καρδιά!


Ποιες ιστορίες σας αρέσει περισσότερο να αφηγείστε;
Μου αρέσουν όλες οι ιστορίες! φτάνει να γίνει αυτό το κλικ που θα με οδηγήσει να θέλω να τις κάνω δικές μου, να τις ονειρευτώ να τις φανταστώ να τις μουρμουρίσω και να περπατήσω πάνω τους... Ίσως να έχω μια ιδιαίτερη  αγάπη για τις ιστορίες εκείνες που ξεπηδούν μέσα από τις ίδιες μας τις ζωές!  Ισως..


Φέτος συμμετέχετε στην «Γιορτή Παραμυθιών» με μύθους του «Ηρακλή». Τι συμβολίζει ο Ηρακλής στην εποχή μας. Γιατί είναι αγαπημένος ήρωας των παιδιών;
Όπως λένε και τα παιδιά ο Ηρακλής είναι  θαρραλέος δυνατός έξυπνος και τρομερός! 
Είναι σίγουρα ο αγαπημένος τους ήρωας αφού  δεν φοβάται να παλέψει με όλα αυτά τα φοβερά μυθικά πλάσματα  που προκαλούν σε όλους τρόμο και  μονάχα αυτός τόλμησε  και μπόρεσε να τα νικήσει! 
Ο Ηρακλής είναι ένα σύμβολο διαχρονικό που τολμάει να αναμετρηθεί με το άγνωστο, για εκείνον δεν υπάρχει ακατόρθωτο γιατί πιστεύει στον εαυτό του. Μέχρι και σήμερα μας εμπνέει και μας προτρέπει να μην φοβόμαστε τα διάφορα «τέρατα» που θα εμφανιστούν στο δρόμο μας, όσο τρομακτικά κι αν φαίνονται γιατί έχουμε τη δύναμη να τα νικήσουμε!
Άλλωστε και εκείνος τα πιο δύσκολα κατορθώματα τα κατάφερε μόνο με τα χέρια και την εξυπνάδα του!